Een bezorgdrone in Zwitserland functioneerde niet goed en raakte bijna een kleuterklas toen deze neerstortte. Matternet en postbedrijf Swiss Post hebben hierdoor de bezorgservice met drones tot nader orde stilgelegd.

Veiligheid

De website IEEE Spectrum meldt dat een Matternet-bezorgingsdrone zijn noodparachute te vroeg heeft ingezet, waardoor deze volgens een Duitse krant dicht in de buurt van spelende kleuters neerstortte. Er vielen gelukkig geen gewonden, maar de discussie over drones en veiligheid staat wel weer op scherp en de bezordrones blijven tot nader order aan de grond.

Crash

Wat de crash precies veroorzaakte is nog onbekend, maar de drone moest 2 minuten na de lancering al zijn noodparachute inzetten. De kabel waaraan de parachute vast zat, haakte echter vast aan een scherp deel van de drone zelf en brak bijna onmiddellijk. Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung crasthte de drone nabij spelende kinderen, maar gelukkig vielen er geen gewonden.


Drones

De drones van Matternet lijken grotendeels op reguliere quadcopters, maar dan een maatje meer. Ze kunnen een gewicht van 2kg over een afstand van 10 kilometer vervoeren. De toestellen zijn uitgerust met een noodlandingssysteem dat automatisch activeert wanneer er iets mis gaat. De drone stopt zijn motoren, zet zijn parachute in en zweeft op de grond terwijl noodlichten en geluid duidelijk signaleren dat mensen uit de weg moeten gaan.

Pilootprogramma

De drone was onderdeel van een pilootprogramma dat postbedrijf Swiss Post in drie Zwitserse steden testte. Volgens IEEE Spectrum maakte de dienst 3000 succesvolle vluchten, tot een crash in januari waardoor de dienst tijdelijk werd uitgesteld. De huidige crash waar nu over bericht wordt, vond eigenlijk al plaats in mei. Het project is sindsdien stilgezet tot nader order.

Bezorgdrone van Matternet crasht nabij spelende kinderen

Maatregelen

"Bij Matternet nemen we de veiligheid van onze technologie en activiteiten uiterst serieus," vertelde de CEO van Matternet, Andreas Raptopoulos, in een reactie. "Een storing in het parachutesysteem is een duidelijke storing in onze veiligheidsmechanismen en we nemen alle passende maatregelen om dit aan te pakken." Raptopoulos noemt het ontwerpen van routes met zo min mogelijk mensen op de weg daarbij als voorbeeld.

UPS

Recent ging Matternet nog met een ander bekend bezorgbedrijf de samenwerking aan: UPS. Recent kondigde UPS haar UPS Flight Forward-programma aan, dat zal worden uitgevoerd in samenwerking met Matternet en gericht is op het leveren van medische monsters in de Verenigde Staten. Daarvoor proberen zij momenteel goedkeuring te krijgen van de Federal Aviation Administration.

Foto: Swiss Post

0 Reacties

    Plaats een reactie