De boer die met z'n tijd mee wil moet in zijn schuur, naast de tractor en de ploeg, een plaatsje inruimen voor een nieuw stuk gereedschap: de drone. Met behulp van een drone kan de opbrengst van de gewassen aanzienlijk en eenvoudig worden vergroot.

Agrofuture

Agrofuture is een stichting van vijf boeren in Noord-Groningen die samen proberen zo optimaal mogelijk te werken. De stichting kocht zelf een drone waarmee graan, maar vooral pootaardappelen vanuit de lucht in de gaten kunnen worden gehouden.

Hoger plan

"De pootaardappel is wat beftreft opbrengst een van de beste gewassen in Noord-Groningen", vertelt voorzitter Geert Jan Duisterwinkel van Agrofuture tegen RTV Noord. "Met behulp van de drone kunnen we de teelt naar een hoger niveau tillen."

Pootaardappelen schieten de grond uit door drone

Eigen hand

Als boer kun je tegenwoordig ook een professioneel bedrijf inhuren om je land van boven te bestuderen, maar de vijf aardappelboeren houden het liever in eigen hand. Op die manier krijgen ze meer voor hen belangrijke informatie en kan er vaker gevlogen worden.

Camera

Een speciale camera onderaan de drone brengt een boerenperceel in vlakjes van acht bij acht centimeter in kaart. Op de beelden is te zien hoe hard de plant groeit, en hoe het land optimaal bemest kan worden. Met die informatie kan de opbrengst worden vergroot.

Pootaardappelen schieten de grond uit door drone

Duur

Agrafuture heeft inmiddels al enkele proefvluchten gemaakt met de DJI Spreading Wings S900 met Micasense multi-spectraalcamera. De hexacopter kost met alle uitbreidingen tussen de tien en vijftienduizend euro. Het apparaat kon worden aangeschaft dankzij bijdragen van diverse partijen. De ervaring die Agrofuture opdoet wordt straks gedeeld met andere boeren.

Ongelukken

De drone lijkt zich een vaste plaats te verwerven op de boerderij. Maar nieuwe regelgeving na ongelukken en bijna-bijna ongelukken met drones zou roet in het eten kunnen gooien.

Verprutsen

"Wat je ziet is dat particulieren met speelgoeddrones de zaak aan het verprutsen zijn", zegt Pieter van Maldegem, één van de boeren achter Agrofuture. "Maar wij vliegen op eigen terrein, op beperkte hoogte met goed materiaal".

Nieuwe regels

"Ik hoop dat een organisatie als LTO Nederland voor ons in de bres gaat springen en er voor zorgen dat de regelgeving zodanig worden gemaakt dat wij als landbouwers van deze techniek gebruik kunnen maken", aldus de pootaardappelboer.

Pootaardappelen schieten de grond uit door drone

0 Reacties

    Plaats een reactie